Terug

VREDESPRIJS VOOR JANNY BEEKMAN

Vredesactivist Janny Beekman kreeg zaterdag 7 oktober de Amerikaanse Women of Peace Award 2006 voor haar werk voor een vrouwenhuis in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De Groningse heeft in 2004 stichting Nahid opgericht, die sinds maart van dit jaar tien vrouwen en hun kinderen kan huisvesten om ze zo uitzicht op een nieuw bestaan te geven.
De huidige negen bewoonsters van het Nahid-huis zijn allemaal weduwe en lopen grote risico’s op straat te moeten leven. Vanuit het huis leren ze lezen en schrijven en volgen cursussen, zodat ze in de toekomst hun eigen inkomen kunnen genereren. Hun kinderen gaan naar school.
Janny Beekman is samen met een Indiase en een Afghaanse de enige niet-Amerikaanse op de lijst van 13. De prijs behelst 250 dollar en publiciteit. De organisatie, Women’s Peacepower Foundation, wil met haar jaarlijkse prijzen aandacht vragen voor het vaak onzichtbare werk voor vrede dat veel vrouwen verrichten. Het geld wordt gebruikt voor de aanschaf van kachels in het huis, om zo de winter door te komen.

STICHTING NAHID  
Vrouwenhuis in Kabul, Afghanistan

Waarom een vrouwenhuis?

Afghanistan is van oudsher een zeer patriarchale maatschappij, waar vrouwen op alle fronten afhankelijk zijn van mannen. Het nieuwe bewind wil vrouwen een volwaardige positie in de maatschappij geven, maar in de praktijk ontbreken nog steeds de noodzakelijke voorzieningen voor vrouwen om zich aan de mannenmaatschappij te ontworstelen en een eigen bestaan op te bouwen.

(Lijf)straffen binnen het huwelijk zijn nog aan de orde van de dag en vrouwen die daartegen protesteren lopen het risico verstoten te worden.

Deze vrouwen, maar ook ongetrouwde vrouwen of weduwen kunnen meestal nergens terecht voor huisvesting, inkomen of andere voorzieningen, zonder concessies aan de door mannen gedomineerde familie of clan waar zij deel van uitmaken  

Voor welke vrouwen?

Het Vrouwenhuis biedt tijdelijke huisvesting, opvang en ondersteuning aan Afghaanse vrouwen die zich niet langer kunnen handhaven in de thuissituatie, vanwege geweld, vernedering en andere mensonterende situaties met een permanent karakter.

Dit doel kan helaas pas op termijn worden gerealiseerd. In de huidige situatie is te verwachten dat mishandelde vrouwen die hun toevlucht zoeken in een Vrouwenhuis, slachtoffer worden van eerwraak en andere levensbedreigende situaties. Dat  stelt momenteel te hoge eisen aan de beveiliging van het Vrouwenhuis. Daarom willen we eerst het Vrouwenhuis openstellen voor alleenstaande vrouwen die niet (langer) over  een sociaal-economisch vangnet kunnen beschikken, bijvoorbeeld weduwen, vluchtelingenvrouwen, en vrouwen die door hun man of familie zijn verstoten. Niet alleen hebben zij minder beveiliging en psychologische opvang nodig, zij kunnen ook eerder op eigen benen staan, zowel wat betreft huisvesting als werk en inkomen. Bovendien kunnen zij een voorbeeldfunctie vervullen, door te laten zien dat het ook in Kabul mogelijk is om als vrouw een eigen bestaan op te bouwen. En kunnen zij later meehelpen bij de opvang van mishandelde vrouwen, de uiteindelijke doelgroep.

Werkwijze
De leiding van het Vrouwenhuis zal in handen komen van mensen uit Afghanistan, vanuit Nederland begeleid door de stichting Nahid. Zij zal zich vooral richten op een juist gebruik van de beschikbare middelen en geldstromen en op het helpen bij het ontplooien van nieuwe initiatieven
De vrouwen zullen ondersteund worden in het verwerken van hun ervaringen, op een manier die binnen hun cultuur doeltreffend is.
Naast opvang ligt het accent op de zelfredzaamheid van vrouwen, waarbij gezocht wordt naar manieren om in de eigen levensbehoeften te voorzien, zodat het Vrouwenhuis zoveel mogelijk financieel selfsupporting zal zijn.  

Wie was Nahid?
Toen de Russen, tijdens hun bezetting van Afghanistan, het leidingwater wilden verontreinigen heeft Nahid, een jonge vrouw van 18 jaar, een geweldloze demonstratie georganiseerd voor vrouwen en meisjes. Tijdens deze demonstratieve tocht door Kabul hebben Russische militairen met scherp geschoten. Er is daardoor één dode gevallen: Nahid.